TEKNİK BİLGİLER
Araç bakımı nasıl yapılır ?
Araç bakımı nasıl yapılır? Araç bakımında nelere dikkat edilmeli?
Aracınıza sizin de yapabileceğiniz bakımlar mevcuttur. Ayrıca aracınızın sağlığı için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Lütfen aşağıdaki maddeleri dikkatle okuyunuz. Aracın bakımı nasıl yapılır? Araç kışlık bakımı nasıl yapılır?
Araç kış bakımı nasıl yapılır? Araç bakımı cam temizliği nasıl yapılır? Araba bakımı nasıl olur? Araba bakımı nasıl yapılmalı?
- Aracınızın soğutma suyuna antifriz ekleyin. Motorunuzun soğutma suyunun donması, radyatörünüzü hatta motor bloğunuzu çatlatarak, size çok pahalıyla mal olabilir. Üretici firmanın uygun gördüğü ölçüde kullanın.
- Silecek suyunuzun donmayı önleyici suyla dolu olmasına dikkat edin. Silecekleriniz eski ise daha net görüş ve camınızın çizilmemesi için yenileyin.
- Soğuk havalarda aracınızı çalıştırırken, buğu ve buzu önlemek için kullanılan rezistans, otomobilinizin aküsünden daha fazla akım çeker. Aracınızı sabahları çalıştırırken, gecikerek çalışıyorsa (gecikme ve ağırlaşma hissederseniz), akünüzü kontrol ettirin.
-
Akü başlarının kirli olması akım kaybına neden olacaktır. Temizleyip yağlayın.
- Lastiklerinizi kontrol edin. Asimetrik aşınmış lastikler kış aylarında tehlikelidir. Kışın, diş profilinin 3mm nin altına düşmüş olan lastikleri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Yedek lastiğinizi de kontrol etmeyi unutmayın.
- Kışın klimanızı haftada en az bir saat çalıştırın. Böylece sistemde hareket eden parçalar, çalışarak yağlanır, bakteri oluşumu azalır ve klima gazının kaçması engellenmiş olur.
- Otomobilinizdeki sıvı seviyelerini ve lastik basınçlarını kışın düzenli olarak kontrol edin. Sorun gördüğünüzde tamir edin ki, yolda kalmayın.
- Lastiklerinize, en az ayda 1 kez olmak üzere üretici firmanın tavsiyesine uygun olarak hava basın. Aracınızın lastikleri için tavsiye edilen hava basıncını kapı içlerinde, benzin deposu kapağında ya da araç kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.
- Lastiklerin hava basıncını lastik soğuk iken kontrol edin (düşük hızda, şehir içindeki seyir hızı ile en fazla 2-3 km boyunca kullanılmış ya da son 2 saat içinde kullanılmamış lastikler).
- Hava basıncı az olarak kullanılan lastik; yol tutuş kabiliyetini azaltır, ıslak zeminde fren mesafesini arttırır, yüksek patlama riski taşır, lastik ömrünü azaltır ve yuvarlanma direncini yükselttiği için yakıt tüketimini artırır.
- Kış ayları geldiğinde ve yağışların arttığı zamanlarda sileceklerin önemi daha iyi anlaşılır. Kış gelmeden kontrol edilmesi gereken bir konu ise görme ve görülmedir. Cam sileceğinin sıvı deposu için antifriz özellikli cam yıkama suyu tercih etmenizi öneririz. Kış aylarında donan silecek suyu, ihtiyaç duyduğunuzda camınızı temizleyememenize neden olur. Bunun dışında su püskürtme motoru da boşa çalışacağı için zarar görür.
- Soğuk havayla birlikte silecek süpürgeleri sertleşir ve görevlerini tam olarak yerine getiremezler; yine bu noktada silecek suyuna ihtiyacınız bir kat daha artacaktır.
- Kış aylarında diğer önemli bir husus da motor yağı ve antifriz seviyelerinin kontrolüdür. Kış günlerinde yaşanan soğutma sistemi problemleri, motor bloğunun çatlamasıyla sonuçlanabilecek hasarlara neden olabilir.
- Buz üzerinde kalkış yaparken ikinci viteste hareket etmeye çalışarak, lastiklerin boşa dönmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca kış lastiği kullanmanız zor durumlarda daha güvenli bir şekilde yol almanızı sağlar.
- Köprüler hem alttan hem de üstten soğuğa maruz kaldığı için buzlanmaya müsaittir. Bu nedenle köprülerden geçerken yavaş olmaya ve ani direksiyon hareketleri yapmamaya özen gösterin.
-
ABS, kaygan zeminde çok çabuk devreye girer ve bunu fren pedalındaki titreşimlerle sürücüye hissettirir. Böyle bir durumda çelişkiye düşmeden frene basmaya devam edilmesi gerekir.
- Yola çıktıktan hemen sonra frene kısaca basarak yolun kayganlığıyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
- Kışın aracınızın karoseri, nemin yanı sıra bazı durumlarda yollara atılan tuzların etkisine de maruz kalabilir. Bu nedenle kışa girerken, otomobilinizin taban korumasına bir göz atmanızı, gerekli görüldüğü takdirde de iyileştirmenizi öneririz.
- Aracınızın menteşeleri, anteni ve anahtar delikleri gibi parçalarına birer damla yağ damlatarak bu parçaların korozyona uğramasını engelleyebilirsiniz.
- Otomatik şanzımanlı araçlarda dikkat edilmesi gereken hususlar : Yokuşlarda beklerken, aracın kaymasını önlemek,sabit durmak için fren pedalına basmadan gaz verilerek beklenilmesi, otomatik şanzımanın yapısı gereği manuel şanzımana sahip araçlardaki yarım debriyaja benzer bir etki yaratmaktadır. Fren pedalına tam basılarak bekleme yapılması önemlidir. Aksi halde S-tronic/otomatik şanzıman hasar görebilmektedir.
YAVUZ OTOMOTİV OLARAK TÜM BU KONTROLLERİNİZİ ÜCRETSİZ OLARAK YAPIYORUZ. EĞER ARACINIZIN İHTİYACI VAR İSE BELİRLİYOR SİZDEN ONAY ALDIKTAN SONRA GEREKLİ BAKIMLARI YAPIYORUZ.
Bu sayfa : 5016 kez ziyaret edilmiştir.